Seppo Agge  Seppo Agge

In memoriam

Vuosikymmeniä erityisesti Suomen Ampumaurheiluliiton ja Suomen Metsästäjäliiton kilpailu- ja seuratoiminnassa mukana ollut hyvinkääläinen Seppo Agge menehtyi joulukuun 27. päivänä 2014 nopeasti edenneeseen sairauteen. Vielä elokuussa hän oli sukulaisten ja ystäväpiirin kesken viettänyt 70-vuotispäiviään. Ammattityönsä hän teki maansiirtoalan yrittäjänä ja autoilijana.

Syntymäpäivästä jäi muistoksi lahjaksi saatu, lähes miehen mittainen karhuveistos. Seppo Aggesta itsestään jää muistoksi laaja, Suomen suurimpiin ja toimivimpiin kuuluva ampumaurheilukeskus Ridasjärven Kaidanpäähän Hyvinkäälle. Ilman hänen uupumatonta innostustaan keskusta ei tänä päivänä olisi.

Seppo oli ideoija, joka sinnikkäästi uurasti Kaidanpäässä keskuksen rakentamisessa ensimmäisestä tieyhteyden teosta viime kesän trap-radan viimeistelyyn. Hän hankki jopa kaivinkoneen työtä varten. Tästä lähti liikkeelle hänen yrittäjyytensä maansiirtoalalla. Metsään syntyi yhteistyössä Hyvinkään Metsästysampujien väen kanssa viiden skeet-, kolmen trap-, kahden compak-, kahden hirvi- ja yhden luodikkoradan sekä riistapolun keskus, lämmin huoltorakennus ja huoliteltu ympäristö lampineen.

Riihimäellä syntyneen, mutta jo parivuotiaana Haapasaarentielle Hyvinkäälle karjalaisevakkotilalle muuttaneen Sepon ensimmäinen kotitalo oli toiminut helsinkiläismetsästäjien ”piilopirttinä”. Tälle lapsuuden tilalle hän rakensi asuintalonsa. Ehkä sieltä lähti oma ammuntaharrastus liikkeelle. Pitkäaikainen haave metsästysammunnan skeetin Suomen mestaruudesta toteutui 65-vuotiaiden sarjassa. Viime kesänä tuli 70-vuotiaiden sarjan SM-pronssia.

Sadat palkinnot Sepon ja puoliso Sirpan kodissa kertovat harrastuksesta Suomen Ampumaurheiluliiton, Suomen Metsästäjäliiton, Taksiliiton ja riistanhoitoyhdistyksen kisoissa. Mittavaa oli myös järjestötyö SML:n Uudenmaan piirin hallituksessa ja HyMa:n puheenjohtajana ja sihteerinä.

Työurallaan Seppo ajoi Keski-Kastarin ja Nikkasen kuorma-autoja, toimi 1960-luvulta alkaen taksinkuljettajana, 1975 taksiyrittäjänä ja 1988 alkaen maa- ja koneurakoitsijana eläkepäiviin asti, jolloin hän perusti Hyvinkään Maakoneen maansiirto- ja kalustomyyntiä varten, käyden muun muassa Hollannissa ja Englannissa hankintamatkoilla.

Kari-Veli Lehtonen

Kirjoittaja tutustui Seppo Aggeen SML:n SM-kisojen tiedottajana 2005 ja jatkui tiiviisti myöhemmissä Kaidanpään radan tapahtumissa.